Fattoria Castellina, Toscana

 


 

Gården Fattoria Castellina ligger i Toscana, i de skønne bakker mellem Firenze og Vinci og har hørt til Mainardi familien siden 1927. Der hører 110 hektar land til gården, hvoraf 10 hektar er vinmarker, 30 hektar olivenlunde og resten er agerbrug og skov, som omkrandser arealerne. Vinmarkerne findes hovedsagelig i Montalbano, nord for byen Capraia e Limite. Gården besidder endvidere små jordlodder ved den Toscanske middelhavskyst.
Al jorden dyrkes økologisk, hvilket man har gjort i mere end 8 år. Fra 2004 begyndte man envidere at dyrke jorden biodynamisk støttet af en specialist, agronomen og ønologen Leonello Anello. De er ekstremt grundige i både vinmarken og vinkælderen og de gør det med kyndighed og respekt for omverden.
Al arbejdet foregår manuelt - ikke af nostalgi, men fordi det giver de bedste betingelser for vinplanterne og i sidste ende - for vinens kvalitet. Der er i sandhed tale om håndværks-vin. Årets økologiske vingård i Italien
Man har netop modtaget en af de største anerkendelser, der er mulige blandt økologiske vingårde. Den italienske guide til de økologiske vingårde "Guida ai Vini d´Italia bio- 2009" har netop kåret Fattoria Castellina som "Azienda dell´anno" -årets vingård.
I sin motivation fortæller guiden, at "gården har vist fremragende evne til at frembringe vine af høj kvalitet og samtidig har deres vine et særligt udtryk fra jorden og den menneskelige omhu og omsorg, med hvilken de er fremgragt". Vingården har hele 3 af deres rødvine blandt de meste fremragende i deres kategori.
Flere af vinene har også høstet store anerkendelser uden for økologiske vin-kredse. Certificering af økologi
Fattoria Castellina er certificeret økologisk af IMC, som er en EU-godkendt certificerings-institution.