Er økologisk vin ikke dyrere end andet vin?

Som udgangspunkt får du, hvad du betaler for. Om du betaler mere for økologisk vin end andet vin er ikke helt så entydigt.

Mange økologiske vinbønder - i hvert fald dem, vi forhandler - er kompromisløse i deres søgen efter optimal kvalitet og smag opnået på baggrund af respekt for naturen og de naturlige processer.

En kvalitetsbevidsthed, de på en række områder deler med en stribe konventionelle vinbønder, hvis vine er lige så dyre. Man forsøger f.eks. at holde produktionen så lav som mulig for at få den største og mest koncentrerede smag i druerne, man håndplukker, man afstilket og sorterer manuelt og frigiver ikke vinen, før den er klar. Hvis en årgang ikke lever op til kvalitets-forventningen, så bliver den måske slet ikke solgt.

Så det er primært kvalitetsbevidsheden (og vinmarkens potentialer), der afgør prisen - og der er en overvejende entydig sammenhæng mellem pris og kvalitet i vinens verden.

Herudover har de økologiske vinbønder ofte flere folk i arbejde, da langt det meste arbejde foregår manuelt - det er f.eks. ikke usædvanligt at pløje mellem rækkerne med heste. Man lever med en større risiko for, at høsten kan slå fejl i tilfælde af sygdoms- og skadedyrsangreb, som man ikke kan sprøjte så effektivt imod. Endelig har de økologiske vindbønder investeret i moderne teknologi i vinkældrene for bl.a. at kunne leve op til højre hygiejnekrav (for at undgå brugen af kemi) og for nogens vedkommende i deres søgen efter at kunne lave svovl-frie vine.

Så muligvis betaler du lidt mere for en sådan vin, men du får altså også kvalitet for alle pengene.